Produse naturale din Bihor

Produse apicole din Bihor

marți, 14 ianuarie 2014

Polenul crud recoltat de albine

polen crud

Polenul recoltat de albine. Polenul recoltat de pe anterele staminelor este "tratat" cu saliva albinelor, bogată în enzime speciale şi în amestec cu puţin nectar se formează un "ghemotoc" ce se prinde de picioruşele lor. Acesta este ceea ce cunoaştem ca "polenul recoltat de albine". Polenul are deci o dublă geneză: vegetală şi animală; este alimentul plastic al albinelor. Polenul în această stare este divers colorat. Cel galben-auriu provine de la păpădie, iar cel galben ceva mai deschis, de la floarea-soarelui; cel roşiatic cu siguranţă a fost cules de pe florile de măr, de păr sau de piersic, în timp ce cel de un roşu intens este de pe florile de castan. Există şi polen albăstrui, de la diferitele specii de nalbă, mov - de la coriandru, sau chiar negru, de la mac. Dar cum albinele nu culeg polen doar de la o singură planta, ci preferă diversitatea, polenul terapeutic este multicolor. Cel mai bogat în vitamine şi nutrienţi este polenul poliflor, care provine din mai multe surse.
Afecţiuni ce pot fi prevenite cu ajutorul polenului       Accidentul vascular - este prevenit de consumul zilnic de polen. Responsabil pentru această calitate este, după părerea specialiştilor, un aminoacid conţinut de polen, rutină, care are un efect de tonifiere a vaselor de sânge. Acelaşi aminoacid, dar şi efectele de reglare a tranzitului intestinal pe care le are polenul fac ca acesta să aibă un efect favorabil şi în prevenirea şi combaterea varicelor şi a hemoroizilor.
       
Adenomul de prostată - trei studii făcute în paralel de către cercetători din Stockholm (Suedia), Kyoto (Japonia) şi Munchen (Germania) au arătat că tratamentul cu polen de albine da rezultate excepţionale în tratarea adenomului de prostată în faza acută, dar şi în formă cronicizata. Cercetătorii din cele trei oraşe au mai observat şi o îmbunătăţire considerabilă a potentei pacienţilor care au urmat acest tratament cu polen. Conform aceloraşi cercetări, cel mai potrivit este tratamentul de lungă durată (minimum 60 de zile) cu acest remediu, luat în cantităţi de minimum 10 grame pe zi, în combinaţie cu un alt produs al stupului, lăptişorul de matcă (100 mg pe zi).
       
Alcoolismul - polenul micşorează dependenţă faţă de alcool, reduce depresia şi anxietatea persoanelor care au deprins acest viciu îngrozitor - acestea sunt rezultatele unor studii făcute în Finlanda şi în Rusia. Se iau 15-30 de grame (1-2 linguri) pe zi, în cure de 30 de zile, cu 15 zile de pauză.
       
Alzheimer (boala) - procesele de îmbătrânire a sistemului nervos sunt încetinite de aminoacizii, vitaminele, mineralele şi enzimele din compoziţia polenului. Pentru prevenirea Alzheimerului şi a altor tulburări neurologice conexe cu înaintarea în vârstă se recomandă efectuarea a 3-4 cure cu polen pe an, de câte o lună fiecare, timp în care se consuma zilnic câte zece - douăzeci de grame de polen.
       
Anemia, tulburările de metabolism şi hormonale la adolescenţi - trei cercetări succesive făcute la spitalul universitar din Sarajevo, pe loturi de paciente cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, au arătat ca polenul are o influenţă uimitoare în corectarea anumitor probleme specifice acestei vârste. Administrarea în cure îndelungate a acestuia reduce semnificativ incidenta acneei juvenile, are un efect reglator în mai mult de jumătate din cazurile de dismenoree, stimulează producţia de hemoglobină. Aceleaşi rezultate excepţionale au fost obţinute în acest domeniu, al tulburărilor care apar în perioada pubertăţii şi a adolescenţei, de doi cercetători romani, G. Calcaianu şi F. Cozma, care au administrat pacienţilor o combinaţie de polen, miere şi lăptişor de matcă. De altfel, mai multe studii ale celor doi cercetători români pe produse apicole sunt adesea citate în literatura internaţională de specialitate.
       
Arterioscleroza, valori ridicate ale colesterolului, tulburări ale circulaţiei cerebrale - în toate aceste afecţiuni s-a demonstrat o intensă acţiune a polenului administrat sistematic. Principiile active ale acestuia ajuta la redobândirea elasticităţii vaselor de sânge, reduce valorile colesterolului negativ, ameliorează circulaţia cerebrală. Se ia polenul amestecat cu miere în dozele precizate anterior, în paragraful referitor la administrarea acestui produs.
       
Cancerul - după părerea lui Ernesto Contrera, un doctor în medicină american, specializat în oncologie: "Nu există un produs, natural sau de sinteză, care să se poată compara cu polenul de albine în prevenirea bolii canceroase". Într-adevăr, prin conţinutul sau de vitamine, de enzime care reglează digestia şi metabolismul ori care stimulează imunitatea, polenul este un excelent produs profilactic contra cancerului. Se recomandă minimum trei cure a câte o lună cu polen de albine, în dozele potrivite pentru fiecare în parte şi precizate în paragraful în care am vorbit despre administrarea acestui produs.
       
Cancerul uterin şi mamar - Dr. Peter Hernuss, de la spitalul universitar din Viena, a observat rezultatele obţinute prin administrarea polenului de albine la un lot de 25 de femei bolnave de cancer uterin inoperabil. Rezultatele au fost încurajatoare: după câteva săptămâni de administrare sistematică a acestui produs (10-20 de grame pe zi), s-a observat diminuarea unor simptome, cum ar fi astenia psihică şi fizică, greaţă, inapetenta. Analizele de sânge au arătat o intensificare a acţiunii sistemului imunitar în sensul fagocitarii formaţiunilor tumorale, intensificare obiectivată prin creşterea producţiei de celule imunocompetente, precum şi a producţiei de anticorpi specifici. Un alt studiu, făcut de data aceasta la spitalul universitar din Sarajevo, a arătat că femeile cu tumori uterine şi mamare care făceau cobaltoterapie au tolerat mult mai bine acest gen de terapie cu efecte adverse extrem de dure, atunci când au consumat zilnic polen. De asemenea, organismul lor a luptat mult mai bine cu boala canceroasă în urma administrării acestui produs.
       
Constipaţia şi alte tulburări de tranzit intestinal - anumite substanţe active din polen stimulează activitatea întregului tub digestiv, având şi un foarte interesant efect reglator al tranzitului. Cercetări făcute în anii 70 arată ca polenul combate constipaţia, dar este foarte eficient şi în cazurile de diaree sau infecţii ale intestinului, conţinând substanţe antibiotice care reglează flora intestinală. Conform unui studiu francez, publicat în revistă "La Revue de Pathologie Generale et de Physiologie Clinique", acest produs apicol este eficient şi în infecţii ale tubului digestiv, cu Escherichia coli sau cu Proteus. Se administrează în cure scurte, de 7-14 zile, câte o linguriţă înainte de fiecare masă.
       
Depresia şi neurastenia - în anii 80 au fost efectuate mai multe experimente cu pacienţi suferind de depresie cronică şi de diferite forme de astenie psihică, studii care au condus la concluzii încurajatoare. Mai mult de 30% dintre cei care au luat polen vreme de trei luni au remarcat gradat o creştere a tonusului interior, o tendinţă de a se implica în activităţi creative, precum şi o diminuare clară a gândurilor şi tendinţelor depresive. Poate părea un procent redus, dar rivalizează cu cel al unor medicamente de sinteză considerate printre cele mai bune, în condiţiile în care efectele adverse ale polenului sunt insignifiante, în comparaţie cu cele ale medicaţiei psihotrope alopate.
       
Infecţiile respiratorii - prin conţinutul sau de antibiotice, antivirale şi imunostimulente naturale, polenul este un excelent mijloc de prevenire a virozelor şi a infecţiilor bacteriene respiratorii. Se administrează în cure de câte o lună, timp în care se consuma 10-30 de grame zilnic. Pe an se recomandă, pentru a preîntâmpina bolile respiratorii, efectuarea a 2-3 cure.
       
Infertilitatea la bărbaţi - un studiu făcut la spitalul universitar din Sarajevo (fosta Iugoslavie), de către doctorul în medicină Izet Osmanagic, a arătat fără dubiu că un consum regulat de polen duce la o amplificare a activităţii gonadelor, la creşterea producţiei de spermatozoizi, precum şi la îmbunătăţirea acestora. Studii recente germano-suedeze, făcute pe un eşantion de 93 de bărbaţi, au arătat că prin cura cu polen sunt preîntâmpinate infertilitatea şi impotenta la bărbaţi cauzate de înaintarea în vârstă, dar şi de diferiţi factori de stres (fizic sau psihic), cum ar fi poluarea, carentele în alimentaţie, tensiunea emoţională prelungită, odihnă insuficienta etc.
        
Întârzierile de creştere la copii - un studiu făcut la un spital de copii din Cordoba (Spania) a arătat că administrarea zilnică a cinci-zece grame de polen favorizează dezvoltarea şi consolidarea oaselor, accelerează dezvoltarea sistemului nervos şi ajuta la amplificarea funcţiilor cognitive ale celor mici. Polenul este recomandat chiar şi în cazurile în care deja a apărut un retard al dezvoltării fizice şi mentale a copiilor.
      
  Menopauza prematură - polenul conţine substanţe estrogene şi stimulente ale activităţii glandulare la femei, având un efect global de reîntinerire cu totul remarcabil. Se administrează sub forma unor cure de 28 de zile, cu 12 zile de pauză, minimum 4 cure pe an. Acelaşi lucru este valabil şi pentru bărbaţi, pentru prevenirea andropauzei premature.
    
  Obezitatea - un ajutor foarte bun în combaterea acestui adevărat flagel al lumii civilizate este polenul de albine. Acesta reglează tranzitul intestinal, favorizând eliminarea, stimulează metabolismul, ajutând la o mai bună "ardere" a caloriilor. Acest produs este foarte preţios în tratamentul îngrăşării şi pentru că da un plus de tonus fizic şi psihic, plus care va face mai facilă abordarea exerciţiilor fizice, care sunt absolut necesare în cazul acestei afecţiuni. 

2 comentarii:

  1. Foarte detaliat si complet articolul tau. Stiam de efectul benefic al produselor apicole, insa citind ce ai scris, mi-am amintit cat de important este sa le si consumam. Ce minunatie fac ele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Polenul crud e foarte hranitor si ar trebui consumat zilnic ca aliment dar numai crud si pe stomacul gol .are o aroma de flori foarte placuta

    RăspundețiȘtergere